Nieuwe wereldkampioen rijd solo naar zijn eerste wedstrijd in zijn nieuwe trui!

De naam Binche-Chimay-Binche doet al vermoeden hoe de route er zal uitzien. En verschillend van bijvoorbeeld Parijs-Roubaix, Kuurne-Brussel-Kuurne of Gent-Wevelgem, komt de naam van deze wedstrijd wel degelijk volledig overeen met de route. Die route van net iets minder dan 200 kilometer is trouwens zo goed als niets veranderd ten opzichte van vorig jaar.

Starten doen we iets na de klok van twaalven op de Grote Markt van Binche, de carnavalstad in de provincie Henegouwen. Via een relatief vlakke aanloop bereiken de renners na net geen vijftig kilometer Chimay, waar een opmerkelijke tussensprint gelegen is. De renners kunnen namelijk een aanzienlijke hoeveelheid trappistenbier winnen. Niet slecht, aan het einde van het seizoen.

Nog eens veertig kilometer verder – met onderweg kuitenbijters als de Petit Poggio en de Muur van Thuin – beginnen we aan het lokale circuit in en rondom Binche. Het betreft hier een rondje van 16,2 kilometer, dat in totaal vijf keer moet worden afgelegd. Naar goede Waalse gewoonte gaat het constant op en af, en heeft ook de wind op de open, brede wegen vaak vrij spel.

De enige gecatalogeerde hindernis zijn de oplopende kasseien van Pépinière, op een kleine negenhonderd meter van de finish. Hier worden de waardeverhoudingen vaak duidelijk en ontstaat er wat chaos richting eindsprint. Op een goede vijfhonderd meter van het einde draaien de renners rechtsop, daar vlakt het iets af en is het zaak om in de smalle en bochtige straten van Binche nog even stand te houden. De finish is gelegen na een flauwe linkse bocht.

Een uitgedund groepje dat richting de voet van de laatste kasseibeklimming trekt en het dan uitvecht voor de zege: het was de afgelopen vijf edities bijna altijd het geval de editie van 2021 buiten beschouwing gelaten. Toch verwachten we vandaag hetzelfde als vorig jaar.

Denk maar aan wereldkampioen Remco Evenepoel, die in Binche zowaar zijn eerste koers in de regenboogtrui zal afwerken. Het 22-jarige multitalent wilde namelijk graag bij de laatste wedstrijd van ploegmaat Iljo Keisse aanwezig zijn, die Evenepoel in zijn eerste profjaren ondersteunde. Het is maar de vraag of Evenepoel na een vermoeiende week een grote impact op het koersverloop zal hebben, maar als zijn turbo aanslaat, mag je de Schepdaalnaar geen vijf meter cadeau geven.

Live Betting NL - de #1 op live wedden