Wat is Livebetting?

Live betting is sinds de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand (Wet KOA) toegestaan in Nederland. Bookmakers die een vergunning van de kansspelautoriteit hebben ontvangen voor het aanbieden van sportweddenschappen mogen naast pre-match betting ook live betting aanbieden. In dit artikel leggen we je uit wat live betten is en hoe je er je voordeel mee kunt doen.

Live een weddenschap plaatsen verschilt qua handelingen die je moet verrichten niet heel veel van het voorafgaand aan een wedstrijd plaatsen van een weddenschap. Het enige verschil is dat het plaatsen van een live bet iets langer duurt voordat je weddenschap bevestigd is. Dit komt doordat de odds van een wedstrijd die al begonnen is veel sneller fluctueren dan bij een pre-match weddenschap. Het kan dus even duren voordat de odds waartegen je een inzet plaatst bevestigd worden door de bookmaker.

Waarom zou je live wedden?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor een live weddenschap. Een reden zou kunnen zijn dat je wilt wedden in de wetenschap hoe het team waarop je wedt er qua opstelling uitziet. Voorafgaand aan een wedstrijd is het veelal speculeren over een opstelling en op basis van de speculatie zet je in op weddenschappen. Wanneer een sterspeler van een team mogelijk niet kan spelen in een wedstrijd vanwege een lichte blessure, veranderd dat mogelijk het resultaat van een wedstrijd. Om er zeker van te zijn dat de speler speelt of niet speelt, is het verstandig om te wachten tot de wedstrijd begonnen is. Dan is het al dan niet niet meespelen geen vraagteken meer maar een feit. Op basis van de feiten kun je dan bepalen op welk resultaat je inzet.

Een andere reden zou kunnen zijn is dat je wilt profiteren van een vroege voorsprong voor de underdog. Het komt in voetbalwedstrijden best nog wel eens voor dat de underdog vroeg in de wedstrijd op voorsprong komt. Vaak verkeerd de ploeg met de favorite odds dan niet in al te beste vorm. Een vroege voorsprong voor de underdog wil niet zeggen dat deze club de wedstrijd gaat winnen. RKC komt nu eenmaal wel eens op voorsprong tegen Ajax, maar na negentig minuten voetbal stapt Ajax toch vaak als winnaar van het veld.

Wat het wel doet is dat het odds voor de favoriet een boost geeft. Vooral als de 0-1 een tijdje op het scorebord blijft staan moet de bookmaker rekening gaan houden met een stunt en zullen de odds voor de favoriet, in dit voorbeeld Ajax, gaan stijgen. Als je dan op het juiste moment in weet te stappen voordat de favoriet de wedstrijd doet kantelen, dan ben je spekkoper en haal je veel meer winst uit je inzet dan wanneer je voor de wedstrijd zou voorspellen dat de favoriet zou winnen.

Live wedden op andere sporten

Het is niet alleen mogelijk om te wedden op voetbalwedstrijden. Bookmakers bieden ook live weddenschappen aan op andere sporten. Bij de meeste vergunde Nederlandse bookmakers kun je live wedden op sporten als tennis, darten, wielrennen, Formule 1, basketbal, volleybal, tafeltennis en nog vele andere sporten. In de meeste gevallen kun je niet zo uitgebreid live wedden als je dat op voetbal kunt. Voor de meeste sporten geldt dat je live in kunt zetten op het resultaat of de uitslag van de wedstrijd.

Uitzonderingen daarop zijn darten en tennis, waar je meer inzet mogelijkheden hebt. Bij darten kun je bijvoorbeeld live wedden op welke darter King of the Oche wordt, wie de meeste 180’ers gooit, hoeveel 180’ers er in de wedstrijd gegooid worden en welke speler de hoogste uitgooi noteert.

Bij het tennis kun je wedden op het aantal games en het aantal sets. Het is niet meer mogelijk om te wedden op het volgende punt dat gespeeld wordt. Live wedden op tennis doe je altijd op de aankomende game, niet op de huidige game.

Er komen voor steeds meer sporten meer live weddenschappen bij naarmate de populariteit van het live wedden toeneemt. Zo kon je voorheen op een Formule 1 race wedden op welke coureur ging winnen. Tegenwoordig kun je live wedden op wie de snelste ronde gaat rijden en hoe groot de marge tussen de winnaar en de nummer twee zal zijn.

Gebruik maken van een cash-out

Live betting betekent niet alleen live inzetten, je kunt ook gebruik maken van live uitstappen. Bookmakers bieden je op basis van het spelverloop van de wedstrijd waar je op ingezet hebt een cash out value aan. Dit doen ze omdat ze niet graag het volle pond aan odds aan je uit willen betalen als je jouw weddenschap wint. Als jouw team op winst staat, zal de bookmaker je een aantrekkelijk aanbod doen om de weddenschap voortijdig te beëindigen.

Soms is het verstandig om van een dergelijke cash out aanbieding gebruik te maken. Als jouw team met 1-0 voor staat en je voelt aan alles dat de tegenstander alles of niets gaat spelen op zoek naar de gelijkmaker en steeds sterker wordt, dan bestaat de kans dat die gelijkmaker valt en je jouw weddenschap verliest. Door op tijd uit te stappen voordat de gelijkmaker valt, kun je je winst veilig stellen en mag er in het restant van de wedstrijd van alles gebeuren dat voor jou niet meer uitmaakt.

Live Betting NL - de #1 op live wedden