Mooie confrontaties voor de koers in Canada!

Vrijdag 9 september – De Grote Prijs van Quebec is een circuitrace van 201,6 kilometer met 2.976 hoogtemeters. Het rondje van 12,6 kilometer in de Canadese stad leggen de renners zestien keer af.

Al jaren heeft de race een identiek parcours en de finale is redelijk voorspelbaar: een sprint van sterke mannen. In de afgelopen twee edities – die van 2018 en 2019 – was Michael Matthews de baas en de twee keer daarvoor won Peter Sagan. De laatste keer dat de race niet uitliep op een sprint was in 2015. Rigoberto Uran wist na een late aanval het peloton toen net voor te blijven.

Het begint allemaal op de Grande Allée Ouest. Na de start rijden de renners via twee haakse bochten een groot stadspark in. Dat ligt hoog boven de oevers van de Saint Lawrence en na 4 kilometer daalt het parcours af naar de oevers van de rivier om te vervolgen op de vlakke en brede Boulevard de Champlain.

Het zwaartepunt van de omloop ligt in de laatste 3,5 kilometer. De route loopt eerst omhoog op de Côte de la Montagne, een klim van 375 meter à 10%. Over de smalle Rue de Remparts rijden de renners een tijdje over de stadsomwalling en dan wacht wederom een korte klim. De Côte de la Potasse stijgt in 420 meter met gemiddeld 9%.

Na een korte afdaling kronkelt de weg al snel weer omhoog op de Montée de la Fabrique. Na 190 meter à 7% komen de renners boven en dan is het nog 1,2 kilometer naar de finish. Dat hele stuk loopt op met een procent of vier.

In mijn zoektocht naar leuke confrontaties kwam ik deze tegen van Wout Van Aert en Michael Matthews. In een ander artikel staat er al waarom Van Aert de grote favoriet is voor deze GP en als je dan kijkt naar de vorm van Matthews na zijn zomerstop die gewoon barslecht is lijkt het ons logisch dat Wout voor Michael eindigt. Een andere confrontatie die ik tegenkwam is die van Biniam Hailu Girmay tegen Louvel Matis. Na het kurk incident in de Giro hebben we van Girmay niet zo heel veel meer gezien. Toch heeft hij aardig veel getraind en zal hij er vandaag staan aan de start. Matis is absoluut niet slecht bezig met een zege in de Druivenkoers en 3de in de Tour van Dubois kan je wel zeggen dat hij in goeden doen is. Toch denk ik dat met dit kaliber van heuvels Matis iets te plat is en hij achter Girmay zal finishen.