Je kent ze vast wel: ‘Ik won €1500,-’ aaaand… it’s gone!

We weten het zeker, dit is jou eens overkomen of een van je vrienden. Een van de meest bekende scenario’s. Er wordt een heerlijk bedrag gewonnen, je wordt overmoedig en binnen de kortste keren is het weg. Hoe voorkom je dit? Wij hebben het antwoord!

Los van het feit, dat rustig en gedisciplineerd blijven enkel is weggelegd voor de grote jongens, zien we natuurlijk alleen de mooie winners voorbij komen. Er is niemand die trots zegt: ‘Verdorie, mooie bet verloren! Laatste potje was even spannend, maar hij was gelukkig fout! €300,- verdwenen’. Nee, dat hebben we nog nooit gehoord.

Hoe zorg je nou ook dat het niet gebeurt? Of althans, hoe zorg je dat wanneer het gebeurt dit slechts een druppeltje op een gloeiende plaat is? En hoe zorg je dat je na een dikke winner, je hoofd koel houdt? Het magische woord is Bankroll Management (BRM).

Wat is bankroll management?
Om bankroll management te begrijpen, moeten we natuurlijk eerst weten wat een bankroll is. Met bankroll bedoelen we de totale middelen die je beschikbaar stelt om mee te betten. Als jij €1000,- stort, is dat jouw bankroll.

Wat is het managen van die bankroll dan? Leidinggeven, aanvoeren, besturen, ik noem het liever in bedwang houden. Wat dat betreft kan de van Dale nog wat van mij leren. Je houdt je bankroll in bedwang, onder controle. Je zorgt dat je gecontroleerd inzet, vanuit een standaard model en je houdt dit te allen tijde aan, je zet niet impulsief in. Het bekendste voorbeeld is het taartmodel.

Wat is het taartmodel?

Het taartmodel is vrij simpel. Je deelt jouw bankroll op in taartpuntjes. Elke taartpunt, staat voor het deel dat jij maximaal op een weddenschap of combinatie zal plaatsen. Een goede maatstaf is 5%, of zelfs 2,5%. Zodra jij hebt bepaald wat voor jou de maximale inzet per weddenschap zal zijn, kunnen we verder gaan kijken naar het aantal units.

Los van het feit dat een taart een uitstekend appeltje voor de dorst is met een kop koffie vlak na het avondeten, is het ook bijzonder effectief in sportsbetting. 

Wat zijn units?

Je zult de termen vaak voorbij hebben zien komen, de termen units of stakes of zelfs de verhoudingen 3/10 of 9/10. Waar staat dit voor? Feitelijk voor hetzelfde. Het wil zeggen welk deel van jouw taartpunt jij inzet op de betreffende weddenschap. Deze indeling is volledig gebaseerd op de inschatting die jij maakt van het risico. Elke taartpunt bestaat fictief uit 10 units of 10 stakes. Een weddenschap waar jij bijzonder zeker van bent, zul jij dus typeren als 10/10, terwijl een wedstrijd met wat meer risico eerder bestempeld wordt als een 6/10 bijvoorbeeld.

Stel dus dat jouw totale bankroll zoals net vastgesteld, €1000,- is. Dan is het als volgt:

Bankroll: €1000,-
Taartpunt: 5% x €1000,- = €50,-

Inzet maximaal: €50,-

Inzet 6/10: €30,-

Conclusie

Bankroll management is niet lastig, maar het vergt wel discipline. Een model als in dit artikel aanhouden is de beste methode, maar het gaat erom dat je in ieder geval een plan trekt en je daaraan houdt. Leuk dat iemand eens uit de band springt en €1000,- wint, maar die jongens kunnen een maand later bijstand aanvragen. Bankroll management loont op lange termijn, we blijven het zeggen en we blijven waarschuwen. 

Live Betting NL - de #1 op live wedden