De grote Bundesliga gids! Alles wat jij moet weten om klaar te zijn voor de herstart.

Het moment dat je wist dat zou komen, is eindelijk hier. We gaan weer beginnen, de bal gaat weer rollen, de kogel is door de kerk en de geit is gemolken. De Bundesliga staat op het punt om weer te beginnen en wij kunnen niet wachten! Toch is een goede voorbereiding van belang.

Hoe blij we ook zijn dat het weer gaat beginnen, het zal niet zijn wat we gewend zijn. Ze gaan in Duitsland voetballen onders strikte voorwaarden, met enkele gewijzigde spelregels en ook de voorbereiding is niet overal even strak geweest. Waar moet je op letten?

  • De voorbereiding;
  • De gewijzigde spelregels en omstandigheden;
  • Het laatste nieuws.

Een goed begin is het halve werk

Dat is wat men altijd zegt en ook bij het voetbal is dat het geval. We weten allemaal hoe belangrijk het is om fit en ook wedstrijdfit te zijn. Vorm raak je sneller kwijt dan dat je het krijgt en balgevoel is ook sneller verdwenen dan dat je het terugkrijgt. Daarom is de voorbereiding van groot belang en laat die nou net niet bij iedereen even goed zijn geweest. Doordat Duitsland verschillende deelstaten heeft, met hun eigen beleid, verschilt het moment waarop de ploegen met de voorbereiding konden beginnen.

Wanneer begonnen de clubs met trainen?*

23 maart: Augsburg en Wolfsburg

29 maart: Borussia Dortmund

1 april: Bayer Leverkusen

2 april: RB Leipzig

3 april: Eintracht Frankfurt

6 april: Bayern München, Schalke 04, Hoffenheim, Köln, Düsseldorf, Werder Bremen (begon in die week, maar trainde tot voor kort nog met maximaal 4), Paderborn, Union Berlin, Gladbach, Hertha BSC

7 april: Mainz, Freiburg

*Datums zijn op basis van het nieuws geselecteerd en kunnen enkele dagen verschillen met de werkelijkheid,

Welke regels veranderen er in het voetbal?

Een ander onderwerp, is de ietwat veranderde regels in het voetbal. Regels die uiteraard effect hebben op het spelbeeld en dus ook op waar jij op in gaat zetten.

Geen publiek

Allereerst de meest logische, geen publiek bij de wedstrijden. Het lijkt een simpele, maar hierdoor vervalt het thuisvoordeel volledig, zakt de sfeer in elkaar en dat heeft gevolgen voor het spelbeeld. Een thuisspelende ploeg geniet dus geen thuisvoordeel meer en het vuurtje wordt niet langer opgestookt door het publiek. Dit kan bijvoorbeeld invloed hebben op de Kohlenpott-derby, waar de bookmaker uiteraard veel kaarten verwacht.

Vijf keer wisselen

Er mag nu vijf keer worden gewisseld door de ploegen. Dit heeft op een aantal zaken effect. Allereerst rekenen scheidsrechters normaliter 30 seconden voor een wissel, met het oog op de extra tijd. Je kunt dus denken aan het inzetten op doelpunten en/of corners in de extra tijd. Daarnaast heeft het feit dat men vijf keer mag wisselen, effect op je weddenschappen op spelers. De kans is dus groot dat een speler waar jij op inzet, wordt gewisseld. Beperk deze weddenschappen dus tot de ‘zekerheidjes’ qua speeltijd zoals Lewandowski of Sancho.

Ballen ontsmetten

Ook moeten de ballen zowel voor als tijdens de wedstrijd regelmatig worden ontsmet. Met name dat laatste is weer interessant, want hiervoor moet je het spel stilleggen of meer tijd nemen wanneer de bal buiten is gegaan. Ook dit zorgt voor extra speeltijd, let hier dus op!

Wat is het laatste nieuws?

Dan het laatste nieuws, ook niet onbelangrijk. Want welke spelers ontbreken er sowieso, staan er bijzondere wedstrijden op de planning en wat gebeurt er nog meer?

Bayern

Koploper Bayern München mist in ieder geval tegen Union Berlin enkele geblesseerden. Niklas Sule, Corentin Tolisso, Javi Martinez en Philippe Coutinho zullen wegens blessures afwezig zijn.

Schalke 04

We hebben dit weekend de Kohlenpott-derby op het programma staan tussen Dortmund en Schalke 04.

Augsburg

Trainer Heiko Herrlich mist zaterdag de wedstrijd van Augsburg tegen Wolfsburg. De coach kon zijn vrouw waarschijnlijk niet bereid vinden om de boodschappen te doen en besloot zelf te gaan. Dit is echter wel tegen de maatregelen, waardoor hij niet bij de wedstrijd mag zijn,

RB Leipzig

Bij RB Leipzig is het nog even de vraag wie er wel en wie er niet gaat spelen. Poulsen gaf namelijk aan dat zij hun spelers vrijlaten in of ze wel of niet willen spelen en hint hiermee dat er enkele spelers twijfelen over het hervatten van de competitie.