Wat verdient Lewis Hamilton?

Lewis Hamilton zorgde voor een schokgolf in de Formule 1-wereld door aan te kondigen dat hij in 2025 Mercedes verruilt voor het team van Ferrari. Met de overstap hoopt Hamilton in 2026 als de sportieve reglementen van de sport veranderen, dan toch zijn achtste wereldtitel te pakken. Er spelen echter ook andere redenen: geld.

Lewis Hamilton behoort al jaren tot de grootverdieners in de Formule 1. In 2024 staat de zevenvoudig wereldkampioen voor een slordige 45 miljoen euro op de payroll bij het team van Mercedes. Dat komt neer op een maandsalaris van € 3.750.000,-.

Met dit inkomen staat Hamilton op de tweede plaats als het gaat om coureurs met het hoogste salaris. Drievoudig en regerend wereldkampioen Max Verstappen staat ook in dit lijstje aan de leiding. De Nederlandse coureur ontvangt van zijn werkgever Red Bull Racing een jaarsalaris van plusminus 55 miljoen euro. Met bonussen en een wereldtitel kan dat ook in 2024 weer oplopen tot boven de € 80 miljoen.

Het betreft hier slechts een gedeelte van de inkomsten van de Hamilton. Opvallend genoeg kreeg de coureur in 2023 geen bonussen uitbetaald voor zijn prestaties op de baan. De Brit is de enige van de tien best betaalde coureurs van de grid die geen bonussen ontvangt.

Hamilton zal zich er verder niet druk over maken. Dankzij persoonlijke sponsorcontracten met merken als horlogemaker IWC, Monster Energy en modehuis Tommy Hilfiger ontvangt de coureur nog enkele miljoenen aan neveninkomsten.

Een armzalig eerste Formule 1 jaar

Het was – relatief gezien dan – niet altijd een vetpot voor Hamilton om in de Formule 1 te rijden. De coureur debuteerde in 2007 in de sport namens het team van McLaren. Deze Britse renstal maakte in dat jaar maar een half miljoen euro aan salaris over naar Hamilton.

De renstal had op dat moment echter al enkele miljoenen in de carrière van de Brit gestoken. Zo maakte McLaren het onder andere mogelijk dat Hamilton in 2006 GP2 kon rijden én kampioen werd. Uiteindelijk verdiende Hamilton in zijn debuutjaar echter veel meer.

McLaren had een contract met Hamilton afgesloten waarin stond dat hij naast zijn basissalaris een bedrag van 20.000 euro per punt zou ontvangen. Hamilton werd dat jaar tweede in het wereldkampioenschap met 109 punten. Dat leverde hem dus € 2.180.000,- aan bonus op.

In 2008 ging Hamilton € 3 miljoen per jaar verdienen, in 2009 steeg dat bedrag door naar € 10 miljoen. De Brit was dus ruim tienvoudig miljonair voor zijn 23ste verjaardag. Anno 2024 wordt het netto vermogen van Lewis Hamilton geschat op een kleine 250 miljoen euro.

Financiële klapper bij Ferrari

Met zijn overstap naar Ferrari geeft Hamilton zijn vermogen een flinke impuls. Naar verluidt kan de inmiddels 39-jarige Brit bij de Italiaanse renstal een slordige honderd miljoen euro gaan verdienen. Dat geld wordt echter niet zonder tegenprestaties naar de bankrekening ten name van L.C.D Hamilton MBE overgemaakt.

Het grootste gedeelte overigens wel. Hamilton gaat bij Ferrari een basissalaris van € 55 miljoen per jaar verdienen. Dit is evenveel als Max Verstappen en meer dan zijn toekomstige teamgenoot Charles Leclerc. Zo, dat punt is door Hamilton alvast gemaakt.

Dit basissalaris wordt aangevuld met prestatiebonussen. Hamilton krijgt een extra geldbedrag van Ferrari uitgekeerd als hij bepaalde prestaties realiseert op het asfalt. De grootste bonus daarbij, is de bonus voor het winnen van de wereldtitel. Het is immers alweer sinds 2007 geleden dat er een Ferrari-coureur wereldkampioen is geworden. Kimi Raikkonen versloeg destijds…. juist, Lewis Hamilton.