De vijf grootste stadions van Duitsland

De Bundesliga is een grote voetbalcompetitie in Europa die net als de Eredivisie in de jaren ‘90 en de jaren ‘00 een modernisering in accommodaties heeft doorgemaakt. We hebben de vijf grootste stadions van Duitsland op een rijtje gezet, al spelen niet alle clubs met een groot stadion anno 2023 nog op het hoogste niveau.

De grootste stadions zijn echter niet per se de meest moderne stadions. Het grootste stadion van onze Oosterburen staat niet zo veel ver over de grens. Het Signal Iduna Park in Dortmund, wat de commerciële naam voor het Westfalen Stadion is, is het grootste voetbalstadion van Duitsland.

Het stadion biedt anno 2023 plaats aan dik 81.000 toeschouwers. Het meest beroemd is natuurlijk Die Gelbe Wand, zoals de zuidtribune achter het doel beter bekend staat. Tijdens thuiswedstrijden van bespeler Borussia Dortmund deint deze hele tribune 90 minuten lang om BVB aan te moedigen.

Hoewel het Signal Iduna Park modern aandoet na diverse renovaties en verbouwingen, is het in de basis geen nieuw stadion. Het stadion werd gebouwd in aanloop naar het wereldkampioenschap 1974, dat in, toen nog, West-Duitsland, werd georganiseerd.

Allianz Arena in München

Met dik 75.000 zitplaatsen biedt de Allianz Arena ruim voldoende plaats aan supporters van Bayern München. Bij de opening van het stadion in 2005 was ook 1860 München bespeler van het stadion. Daardoor veranderde de buitenkant van het stadion regelmatig van kleur. Als Bayern München thuis speelde, kleurde de buitenkant van het stadion rood, als 1860 München thuis speelde kleurde de buitenkant van het stadion blauw. Wanneer het Duitse elftal in München speelt, kleurt het stadion wit.

In 2017 vertrok 1860 München door een naderend faillissement uit het stadion. Daardoor is Bayern München de enige vaste bespeler van de Allianz Arena. Het stadion werd gebruikt bij de WK 2006 en het EK 2020, dat in de zomer van 2021 in meerdere landen werd gespeeld. In 2024 is het één van de stadions als de eindronde van het Europees Kampioenschap in Duitsland gespeeld wordt.

Olympisch Stadion Berlijn

Dat is er een flinke periode van de vorige eeuw een regime aan de macht is geweest dat uitermate controversieel was, laat ook vandaag de dag nog zijn sporen na in de sportcultuur. Neem bijvoorbeeld het Olympisch Stadion in Berlijn. In 1936 vonden hier de Olympische Spelen plaats. Deze Spelen werden door het nazi-regime dat destijds aan de macht was als propaganda gebruikt.

Het stadion werd speciaal voor de Olympische Spelen gebouwd en had een gigantische capaciteit van maar liefst honderdduizend toeschouwers. Het stadion is deels ingegraven en de pilaren met de olympische ringen staan nog altijd fier overeind.

Twee keer is het Olympia Stadion in Berlijn flink gerenoveerd. De eerste keer was in het begin van de jaren ‘70 om het stadion gereed te maken voor het wereldkampioenschap van 1974. De tweede keer was in 2004. Het stadion werd in 2005 feestelijk heropend met een reeks concerten. Het Olympia Stadion in Berlijn was het decor van de finale van het WK voetbal van 2006.

Heden ten dage kunnen er bijna 75.000 toeschouwers komen kijken naar de wedstrijden van vaste bespeler Hertha BSC. Dat aantal zit er echter nooit. Hertha BSC speelt in het seizoen 2023/24 in de 2.Bundesliga.

Het stadion was in het verleden ook de thuishaven van de American Football club Berlin Thunder die uitkwam in de NFL Europe. Die competitie was vooral in Duitsland erg populair. Daarnaast strijken er regelmatig band neer in het Olympia Stadion.

De Veltins Arena auf Schalke

Schalke ‘04 is ook een club die aankomend seizoen op het één na hoogste niveau in het Duitse voetbal uitkomt. De club uit Gelsenkirchen, de eeuwige rivaal van Borussia Dortmund, speelt haar thuiswedstrijden in de Arena auf Schalke, die vanwege een sponsorovereenkomst tegenwoordig de Veltins Arena heet.

Schalke ‘04 verruilde het Parkstadion in 2005 voor de nieuwe Arena. In de Arena auf Schalke kunnen ruim 62.000 toeschouwers getuige zijn van de wedstrijden van Schalke en het Duitse nationale elftal, dat regelmatig Gelsenkirchen aandoet voor oefeninterland en kwalificatiewedstrijden voor het EK of het WK. Voor het aankomende EK in 2024 is Gelsenkirchen geselecteerd als één van de tien speelsteden.

MHP Arena Stuttgart

Het vijfde en laatste stadion dat we in dit artikel bespreken is het stadion van VfB Stuttgart. Tot de zomer van 2023 heette dit stadion de Mercedes Benz Arena, maar vanwege een hoger sponsorbedrag is de naam het stadion in juli veranderd. In het stadion is plaats voor 60.469 toeschouwers.

Het stadion is gebouwd in 1933 en de eerste naam van het stadion heeft net als een het Olympia Stadion in Berlijn een connectie met het nazitijdperk waar het nooit meer vanaf gaat komen. Het nieuwe stadion in Stuttgart kreeg namelijk de naam Adolf Hitler Kampfbahn mee. Zo heette het stadion tot 1945.

Daarna kreeg het stadion Neckarstadion, naar de nabije gelegen rivier. In 1993 werd het stadion na een grondige renovatie die mede gefinancierd was door het Mercedes concern door het stadsbestuur van Stuttgart opgedragen aan Gottlieb Daimler, de uitvinder die onderzoek deed naar een interne verbrandingsmotor en na een fusie met het bedrijf van Karl Benz de grondlegger was van het bedrijf dat we nu kennen als Mercedes Benz.

De naam van het stadion werd na een nieuwe renovatie in 2009 veranderd in Mercedes Benz Arena om Mercedes wat meer uitstraling te geven in relatie tot bespeler VfB Stuttgart.