Europees kampioen wint ook het kampioenschap van Vlaanderen Wielrennen voor maar liefst 3 keer je inzet!

Het Kampioenschap van Vlaanderen is dit jaar 195 kilometer lang. Daarmee is de wedstrijd quasi even langs als vorig jaar, toen de Belgische eendagskoers 196 kilometers telde. Het parcours is vlak en opgebouwd uit dertien rondes van 15,1 kilometer, met de start in Koolskamp en ook wegen door Schaarbeek (langs de toren van de VRT), Zwevezele, Egem en Pittem.

“Het parcours bestaat uit een combinatie van langere (waaier)stroken en passages door de gemeentes”, geeft de organisatie aan. Omdat het een rondje is, maakt het niet uit van welke kant de wind komt en zo staat de wind altijd wel ergens ‘op de kant’. Om aan te geven welke kant opgereden wordt: de omloop gaat met de klok mee.

In de laatste drie kilometer richting de aankomst in Koolskamp vinden we een aantal bochten tussen kilometer drie en twee. Vervolgens is het hoofdzakelijk rechtdoor naar de streep, op een paar flauwe bochten na. “Deze zijn niet van dien aard dat de snelheid erdoor beperkt of afgeremd wordt”, legt de organisatie uit. We moeten daar wel nog aan toevoegen dat er op 1,7 kilometer van de streep nog een rondpunt ligt, 500 meter voor de finish ligt nog een vluchtheuvel. “Deze hindernis wordt aangeduid met een signalisatie totem”, staat er te lezen in de technische gids.

Het Kampioenschap van Vlaanderen maakt deel uit van de Exterioo Cycling Cup, het regelmatigheidsklassement met eendagskoersen uit België en Nederland. Koolskamp Koers is de laatste wedstrijd van de Exterioo Cycling Cup. Arnaud De Lie verzekerde zich in het Circuit-Franco Belge al van de eindwinst.

Topsprinter Fabio Jakobsen is ook van de partij vandaag. Met Mark Cavendish heeft hij ook de perfecte lead-out meegekregen van zijn ploeg Alpha Vinyl Quickstep. De Europese kampioen is momenteel in zeer goede doen en won onlangs ook nog het EK Wielrennen. We verwachten dan ook dat hij zijn goede vorm doortrekt en vandaag als eerste over de streep zal komen.