Belgische ritzege in de GP Van Quebec!

Vrijdag 9 september – De Grote Prijs van Quebec is een circuitrace van 201,6 kilometer met 2.976 hoogtemeters. Het rondje van 12,6 kilometer in de Canadese stad leggen de renners zestien keer af.

Al jaren heeft de race een identiek parcours en de finale is redelijk voorspelbaar: een sprint van sterke mannen. In de afgelopen twee edities – die van 2018 en 2019 – was Michael Matthews de baas en de twee keer daarvoor won Peter Sagan. De laatste keer dat de race niet uitliep op een sprint was in 2015. Rigoberto Uran wist na een late aanval het peloton toen net voor te blijven.

Het begint allemaal op de Grande Allée Ouest. Na de start rijden de renners via twee haakse bochten een groot stadspark in. Dat ligt hoog boven de oevers van de Saint Lawrence en na 4 kilometer daalt het parcours af naar de oevers van de rivier om te vervolgen op de vlakke en brede Boulevard de Champlain.

Het zwaartepunt van de omloop ligt in de laatste 3,5 kilometer. De route loopt eerst omhoog op de Côte de la Montagne, een klim van 375 meter à 10%. Over de smalle Rue de Remparts rijden de renners een tijdje over de stadsomwalling en dan wacht wederom een korte klim. De Côte de la Potasse stijgt in 420 meter met gemiddeld 9%.

Na een korte afdaling kronkelt de weg al snel weer omhoog op de Montée de la Fabrique. Na 190 meter à 7% komen de renners boven en dan is het nog 1,2 kilometer naar de finish. Dat hele stuk loopt op met een procent of vier.

Een parcours geschikt op naam van één Belgische renner genaamd Wout Van Aert. Met zijn overwinning in Bretagne en zijn tweede plek in Bemer is Van Aert perfect begonnen aan zijn tweede deel van het seizoen. Hij heeft ook al laten weten dat hij hier niet zomaar komt voor mee te rijden en we weten allemaal dat als Wout ergens start hij meteen favoriet is.

We verwachten dan ook dat de groene trui van de tour zijn vorm doortrekt en met de overwinning gaat lopen.