Evenepoel verdedigt met verven zijn leiderstrui voor verdubbeling van je inzet!

Donderdag 8 september – In de 18e Vuelta-etappe draait het om Piornal, de hoogstgelegen stad van de afgelegen streek Extremadura. Na de start in Trujillo fietsen de renners naar de voet van de Alto de Piornal en leggen een aantal circuits af. De slotklim is 13,5 kilometer lang, terwijl de totale race-afstand 192 kilometer bedraagt.

Startplaats Trujillo heeft een lange geschiedenis. De Romeinen en Visigoten kwamen er al graag en later, zo rond het jaar 1500, stond de wieg van meerdere conquistadores er.

De renners zetten over glooiende wegen koers naar het noorden en na ruim 100 kilometer snijden ze voor het eerst de klim naar Piornal aan. Die gaat nog niet naar de top, want bij de watervallen van Desesperá dalen ze terug naar het dal. Pittig is het wel: 3,7 kilometer à 9,4%.

De tweede poging begint met een klim van 4.8 kilometer à 4,3% naar het klooster van Yuste, waar keizer Karel V naar verluidt zijn laatste levensdagen doorbracht. Na een glooiende sectie van een kilometer of acht vervolgt de klim dan toch echt naar Piornal. Dit deel van bestijging is 13,5 kilometer lang en loopt op met 5%.

De route daalt af naar de Rio Jerte en na een stuk door het dal begint de slotklim. Die stijgt in 13,5 kilometer met een gemiddelde van 5% naar de streep. Dus beide beklimmingen naar Piornal hebben dezelfde afstand en een identiek gemiddeld stijgingspercentage, en toch zijn het twee afzonderlijke klimmen. De eerste keer komen de renners van de oostkant, de tweede keer van de westkant.

Rode trui drager Evenepoel heeft vandaag de aanvallen van eerste belager Enric Mas goed weten af te slaan en kwam zelfs nog voor hem over de streep. De laatste dagen voor de rustdag was Mas wel beter dan Remco, maar toen kampte de leider in het algemeen klassement nog met de gevolgen van een valpartij. Mas zal vandaag weer aanvallen plaatsen in het slot maar naar onze verwachtingen zal Evenepoel er blijven op kunnen reageren.

Zo verwachten wij dus ook dat Evenepoel voor Mas zal finishen vandaag.