Est finisht voor thuisrijder in de Vuelta voor verdubbeling van je inzet!

Woensdag 7 september – De 17e etappe van de Vuelta gaat van Aracena naar Monasterio de Tentudía. De 162,3 kilometer lange rit is ‘Spaans vlak’, met een niet bepaald steile slotklim van ruim 10 kilometer. Geknipt voor aanvallers!

Kasteel op een heuvel? Check! Een grote kerk? Check! Witte huisjes? Check! Maar wat Aracena uniek maakt is de grot onder de heuvel van het kasteel. Smalle gangen verbinden hier verschillende ondergrondse meertjes vol prachtige rotsformaties. De temperatuur in de grot schommelt altijd tussen 16°Celsius en 19°Celsius.

Eenmaal op de fiets zullen de renners verlangen naar een koele grot, want in dit deel van Spanje kunnen de temperaturen flink oplopen. Gelukkig staan er voor het peloton geen lastige bergen op het programma. Het parcours is ‘Spaans vlak’, wat betekent dat de weg altijd wel omhoog of omlaag loopt, maar nooit erg steil.

De route loopt eerst richting het noorden, naar Jerez de los Caballeros. Vanaf daar gaat het oostwaarts en na Burguillos del Cerro weer richting het zuiden. Daar, op de grens tussen Extremadura en Andalusië, ligt Montasterio de Tentudía. Een klooster bovenop een heuvel. Net als startplaats Aracena debuteert ook deze plek in de Vuelta.

Een smal weggetje kronkelt zich hier langzaam omhoog. De eerste 3 kilometer stijgt met een kleine 7% en dan vlakt het af en het gaat zelfs even omlaag. Vervolgens klimmen de renners in 4,1 kilometer tegen 7,4% naar de streep. Vanaf de voet van de berg naar het klooster is de slotklim goed voor 10,3 kilometer en een gemiddelde stijging van 5%.

Rein Taaramae en Mikel Landa. In bijna alle gelijkaardige etappes met wat hoogtemeters finishte Landa achter de Est. Rein heeft trouwens ook al een mooie podiumplek gepakt deze Vuelta terwijl Landa met als beste prestatie nog altij slechts een 17de plek heeft (op een 9de plek in het TTT na). De Est staat trouwens ook voor de Spanjaard in het algemeen klassement en volgens ons zal dat na vandaag ook nog altijd zo zijn.