Ruim drie keer je inzet met deze combo!

Vitesse uit op revanche tegen volgende Rotterdamse tegenstander.

Excelsior is natuurlijk de opvallendste naam van dit seizoen in de Eredivisie. Nadat de ploeg uit Rotterdam 6e werd in de Keuken Kampioen Divisie, ging het ten koste van Roda en Heracles naar de finale van de play-offs .Om promotie te pakken tegen ADO Den Haag en in het hol van de leeuw een 3-0 achterstand wist recht te trekken en uit eindelijk door een gemiste penalty van Jamal Amofa wisten te promoveren. De Rotterdammers zijn in de ogen van de kenners een van de voornaamste degradatiekandidaten, maar wisten vorige week in de eerste speelronde van de Eredivisie wel direct te stunten met een 0-2 overwinning bij Cambuur Leeuwarden. Marouan Azarkan en Julian Baas scoorden al in de eerste helft en hielpen Excelsior daarmee aan drie dik verdiende punten.

Excelsior is natuurlijk blij met de vliegende start, maar toch luidt Marinus Dijkhuizen de noodklok. ‘We hadden op een gegeven moment vijf spelers uit de eigen jeugd in het veld staan. Dat schept een band, maar feit is ook dat het voor ons lastig is om nieuwe spelers binnen te halen,’ aldus de coach. ‘Kwalitatief is dit elftal minder dan het elftal van de finale in de play-offs. Op sommige posities heb ik niet eens een vervanger voor als er wat gebeurt.’

Vitesse hoopt zich vrijdagavond te herstellen van zijn slechte start in de Eredivisie, als de Arnhemmers op bezoek gaan bij promovendus Excelsior.

Vitesse werd in de openingsronde van de Eredivisie in het eigen GelreDome door Feyenoord getrakteerd op een flink pak slaag: 2-5. Tot een uur voor tijd mochten de Arnhemmers dankzij goals van Million Manhoef en Nikolas Baden Frederiksen en een 2-2 tussenstand nog dromen van een stunt, maar in het laatste halfuur werd wel duidelijk dat Vitesse een stuk minder kwaliteit heeft dan de afgelopen jaren en moest doelman Jeroen Houwen nog drie keer vissen. Vitesse heeft vrijdagavond in Rotterdam dus wat recht te zetten.

Thomas Letsch, die voor het derde seizoen aan het roer staat bij Vitesse, had de malaise overigens al voorspeld. ‘Dit gaat mijn zwaarste jaar worden,’ aldus de Duitse coach. ‘Ik ben niet blij met de situatie, maar we moeten ermee dealen.’ Letsch doelde daarmee natuurlijk op het zomerse vertrek van sterkhouders als Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi en Loïs Openda, terwijl de Arnhemmers zelf nauwelijks aankopen deden. Net als Excelsior moet ook Vitesse de selectie dus noodgedwongen met spelers uit de eigen opleiding. Desondanks verwachten wij wel dat Vitesse deze uitwedstrijd wint omdat ze meer kwaliteit hebben.

Sevilla op jacht naar 3 punter in de seizoen’s opener.

Vrijdag avond word het startsein gegeven voor een nieuw seizoen in La Liga. Osasuna krijgt in de eerste speelronde gelijk een lastig affiche tegen de nummer 4 van vorig seizoen; Sevilla. Wat kunnen we verwachten?

Osasuna eindigde vorig seizoen hoog; hoger dan misschien wel van tevoren gedacht werd. Uiteindelijk eindigde de club zelfs op een keurige 10e plaats, maar de marges waren (net als in de Eredivisie) verschrikkelijk klein. Het gat naar de degradatiezone was slechts negen punten. Osasuna had haar sterke eindklassering voornamelijk te danken aan de prima prestaties buitenshuis, want in uitwedstrijden presteerde het beter dan teams als Villarreal, Valencia en Athletic de Bilbao. Ook in de voorbereiding op het nieuwe seizoen werden er enkele goede oefenwedstrijden afgewerkt. Er werd gewonnen van Huesca, Feyenoord, Burgos en Mirandés, terwijl er met 3-3 gelijk werd gespeeld tegen Toulouse. Alleen tegen Real Sociedad en FC Groningen werd er verloren, maar tegen de Eredivisionist speelde het dan ook met een b-team. Wel wist de club een mooie slag te slaan door Moi Gómez voor 1.8 miljoen weg te pikken, terwijl ook de gedegradeerde Levante-doelman Aitor een nieuwe kans kreeg bij Osasuna. 

Sevilla eindigde vorig seizoen op de vierde plaats, waarmee er Champions League-voetbal voor het volgende seizoen werd binnengehaald. Echter eindigde het met slechts drie punten achterstand op FC Barcelona, dat op haar beurt op de tweede plaats eindigde. Daarom ruikt de club dat er dit seizoen wat te halen valt, maar dat het lastig zal worden is een understatement. De club verloor namelijk niet alleen Oussama Idrissi en Luuk de Jong aan Feyenoord en PSV, maar met het vertrek van Jules Koundé en Diego Carlos viel de volledige verdediging uit elkaar. Daar kregen ze dan wel ruim 80 miljoen voor terug en daar werden dan weer spelers als Alex Telles, Marcāo en Isco voor aangetrokken. Sevilla kende een wisselvallige voorbereid het speelde 1-1 tegen Spurs en Sporting, het walste met 6-0 over Angers heen en won met 1-0 van Cadiz maar verloor dan wel weer met 1-0 van Leicester en het werd met maar liefst 6-0 van de mat gespeeld door Arsenal. Echter verwachten wij dat Sevilla meer kwaliteit heeft en hier gaat winnen of in ieder geval niet verliest.