Zo pak jij een serieus geld met het WK Darts zonder zelf research te doen!

Het is eindelijk zover: het WK Darts! Vind jij het ook een prachtig toernooi, maar verdien je er weinig aan? Dan is deze gids voor jou! Wij zetten alles voor je op een rijtje. We nemen de deelnemers en hun statistieken onder de loep, bespreken mogelijke titelkandidaten en tippen de buitenkansjes!

Wie doen er mee?

Het is ieder jaar weer afwachten: wie schoppen het tot het belangrijkste toernooi van het jaar en hoeveel Nederlanders zien we in de deelnemerslijst? 

Dit jaar zullen er maar liefst 11 Nederlanders deelnemen aan dit prestigieuze toernooi. Uiteraard zijn Michael van Gerwen, Jeffrey van der Zwaan, Jermaine Wattimena, Danny Noppert en Vincent van der Voort direct geplaatst via de PDC Order of Merit. Dit geldt overigens voor de gehele top 32 van de PDC Order of Merit. Zij mogen tevens de eerste ronde overslaan, dus schrik niet als je de toppers hier niet direct terugziet.

Bij de dames hebben we lang gezocht, maar de naam van Fallon Sherrock, die menig dart liefhebber verraste vorig jaar, zien we niet terug. Lisa Ashton en Deta Hedman pakten een ticket ten koste van Fallon Sherrock en daarmee missen we dit jaar een smaakmaker. 

Een smaakmaker die er dit jaar voor de 24e keer bij is, dat is Paul Lim. De darter uit Singapore is er bijna altijd bij en ook dit jaar mag hij zijn kunsten vertonen op het hoogste niveau.

Tot slot zien we Dirk van Duijvenbode na 5 jaar weer eens op het WK en ook Andy Hamilton staat sinds lange tijd weer op een WK. 

Favorieten en outsiders

Ook voor dit jaar zijn er natuurlijk weer enkele topfavorieten en enkele outsiders. Aan een voorspelling wagen wij ons niet, we richten ons dit jaar namelijk op enkele (met name live) tips. We delen natuurlijk wel graag ons rijtje met favorieten en outsiders!

Topfavorieten:

 • Michael van Gerwen
 • Peter Wright
 • Gerwyn Price
 • Michael Smith

Outsiders:

 • Glen Durrant
 • Dimitri Van den Bergh
 • Rob Cross
 • Jose de Sousa

Waar spelen we dan wel op?

180’ers

Een van de weddenschappen die veel wordt gekozen door betters is het inzetten op het aantal 180’ers in een wedstrijd of wie er de meeste weet te raken. Een prima optie, maar alleen als je er een beetje kijk op hebt natuurlijk. 

Deze weddenschap gaat namelijk over meer dan alleen iemand die goed is in het gooien van 180’ers. Je hebt namelijk te maken met de volgende variabelen:

 • Hoeveel 180’ers gooit iemand gemiddeld per leg;
 • Hoeveel legs spelen beide spelers gemiddeld.

Immers, leuk wanneer je een flink aantal 180’ers per leg gooit, maar als zo’n wedstrijd vervolgens niet zoveel legs kent heeft dat natuurlijk geen hoog aantal 180’ers tot gevolg.

In dit geval is het dus 1 en 1 is 2, ofwel spelers die veel 180’ers gooien per leg + een hoog aantal legs = kassa.

Het gemiddelde aantal legs laat zich niet op representatieve wijze in kaart brengen. Dit komt omdat het sterk afhankelijk is van de toernooien en het toernooiformat, de tegenstanders en de vorm van de dag. Wat we wel voor je hebben, is een overzicht van die andere variabele:

Gemiddeld aantal 180’ers per leg in de PDC (vloer en podium)

 1. 0.396 Wright
 2. 0.395 Petersen
 3. 0.366 Whitlock
 4. 0.356 De Sousa
 5. 0.349 Chisnall
 6. 0.346 Humphries
 7. 0.345 M. Smith
 8. 0.315 Dobey
 9. 0.312 Anderson
 10. 0.308 Heta
 11. 0.308 Lewis
 12. 0.306 Cullen
 13. 0.305 Price
 14. 0.304 R. Smith

Hoge finishes

Een ander fenomeen binnen het wedden op darts is: de finish! Wie gooit de hoogste finish? Hoeveel finishes zijn er boven de 100? Wordt er 170 uitgegooid en zo ja, door wie? Je hebt jezelf deze vragen vast al eens gesteld op het moment dat je wilde inzetten op darts. 

Wij helpen je graag een beetje dichter bij het antwoord te komen. Hoe? Wij hebben een overzicht van alle finishes boven de 100 van de top 32 van de PDC!

De cijfers in deze tabel zijn gebaseerd op de laatste 12 maanden. Het aantal wedstrijden kan per speler enigszins verschillen, maar zal in de meeste gevallen redelijk gelijk liggen omdat het hier gaat om de top 32 van de PDC. Deze spelers zijn doorgaans voor dezelfde toernooien geplaatst.

We kunnen hieruit afleiden dat:

 • Peter Wright met afstand de beste finisher is van de top 32;
 • De kans klein is dat Chisnall, Gurney, Lewis, van der Voort of Hughes 170 gaan uitgooien;
 • De kans klein is dat Mervyn King, Vincent van der Voort of Adrian Lewis de hoogste finish gooit in hun wedstrijd.

Als kers op de taart…

Een weddenschap die veel spelers links laten liggen, maar die wel degelijk de moeite waard is: de dubbel waarop wordt uitgegooid! 

Waarom is die zo interessant?

Veel spelers hebben een favoriete dubbel waar ze koste wat het kost op willen eindigen. De dubbel waarop ze uitgooien laat zich dus relatief eenvoudig voorspellen!

Onderstaande tabel geeft weer wat de favoriete dubbels zijn van de top 32 binnen de PDC. Het enige dat jij nog moet doen is kijken welk kleurtje die dubbel heeft en inzetten maar!