Betting voor dummies deel 1: Kansberekening!

Ik zie je al denken, dat is niks voor mij. Waarom niet? Te lastig? Onzin! Kansberekening is doodeenvoudig en maakt het mogelijk om overal een gokje op te wagen. Wij zullen je eens haarfijn uitleggen hoe dat nou precies in elkaar zit.

Kansberekening wordt veel gebruikt door betters in de vorm van de poissonverdeling, daarom is dat exact de methode die wij gaan toelichten. Het principe is heel simpel, we pakken onderstaande variabelen zowel voor de gehele competitie als per club specifiek. Wanneer je de kansberekening voor één wedstrijd berekent, pak je dus enkel die twee ploegen. De variabelen zijn:

  • Aantal gespeelde wedstrijden in de competitie thuis;
  • Aantal gespeelde wedstrijden in de competitie uit;
  • Aantal doelpunten thuis;
  • Aantal doelpunten uit.

Uit deze variabelen kunnen we twee cijfers afleiden:

  • Gemiddeld aantal doelpunten thuis;
  • Gemiddeld aantal doelpunten uit.

Deze cijfers berekenen we zowel voor de doelpunten voor als ook voor de doelpunten die de ploegen tegen krijgen. Als we naar een willekeurig seizoen kijken voor een wedstrijd tussen Den Bosch en Almere City, dan ziet dat er als volgt uit. 

Op basis van het gemiddeld aantal doelpunten dat er in thuiswedstrijden wordt gescoord en de doelpunten die een specifieke ploeg scoort kun je berekenen wat hun aanvalskracht in eigen huis is ten opzichte van de competitie, zo kun je dit ook doen voor de verdedigingskracht met de tegendoelpunten. 

Door vervolgens de aanvalskracht in eigen huis van ploeg Den Bosch in dit geval, af te zetten tegen de verdedigingskracht van Almere City buitenshuis, kun je bij benadering het aantal doelpunten dat Den Bosch zal scoren berekenen en voor Almere idem.

Zo kun je op basis van de poissonverdeling zien dat de wedstrijd hier veel doelpunten zal zien, beide ploegen zullen scoren en dat Almere zal winnen. 

Ohja, het werd 3-1 trouwens.